Premiär för revy i Vireda

VIREDA
Henrik Hammarberg från Wiredaholm hade nog ingen erfarenhet av buskisteater, men i fredags var han huvudperson i Vireda amatörteaters nya revy. Premiären av "Rid i natt" ägde rum i en fullsatt ungdomsgård.
Årets buskisuppsättning utspelas i 1700-talsmiljö, men det hindrar inte att personer och företeelser från modern tid blandas in i handlingen. Dialoger och sketcher varvas med sång och musik, både förhandsinspelat komp och liveframföranden av bland andra en tvivelaktig abbot. 

"Rid i natt" är Vireda amatörteaters tredje revy och liksom tidigare år har den ett historiskt tema. Vi försöker hitta saker som tangerar till bygden, förklarar Margareta "Maggan" Wier.

Henrik Hammarberg (Lukasz Osiak) är en historisk person precis som revyns figur Magnus Stenbock (Per Zackrisson). Stenbock ledde den svenska armé som besegrade danskarna i slaget vid Helsingborg 1709, då Danmark gjorde ett försök att återerövra Skåne. I buskisuppsättningen är Henrik Hammarberg Stenbocks kurir, som får i uppdrag att meddela drottningen om den svenska segern, därav namnet på revyn.
- Vi låter Henrik stanna på olika platser längs vägen, berättar Maggan Wier.

Doktor och abbot
Kuriren anländer till Ljungby, där han träffar Flickorna i Småland, i vars sällskap en mystisk vaselinman befinner sig, Henrik möter också Curt från Gränna, som har funnit en ny metod att skicka fax på, samt ost- och korvförsäljarna på Västra torget i Jönköping.

Efter paus med servering anländer kuriren till Vireda och träffar sin mor och sin fästmö. En krissituation uppstår och doktor Phil (eller Fil?) kallas in. Sedan väntar överraskande möten med nunnor och en rockande abbot i Alvastra kloster, en unik version av Rödluvan och vargen på operan i Norrköping innan kuriren slutligen når sitt mål, kungliga slottet i Stockholm. Städerskan Birgit (Maggan Wier) och berättaren (Sven Brandt) är återkommande karaktärer i föreställningen.

Komiska nummer
Under bältetskämten avlöser varandra, så som det ska vara i en buskis, och revyn tycks gå hem hos publiken. Särskilt den andra akten är ett lyft, där finns många komiska nummer och kanske beror det också på att skådespelarna hunnit bli varma i kläderna. Det händer att de själva inte kan hålla masken, vilket leder till en del improvisationer.
Vireda amatörteater verkar inom sockenföreningen. Ett tiotal personer har jobbat med revyn det senaste halvåret. Planeringen började tidigt i höstas och ett grovmanus togs fram. I oktober träffades gruppen igen och då började olika scener utvecklas.
Ensemblen har träffats varje söndag för att öva. Skådespelarna berättar hur roligt de har haft på repetitionerna, som till och med lockat en deltagare och debutant från Kaxholmen (Mia Tannerstig).
- Men nu kände vi oss färdiga med övningarna, det är kuI att inte behöva spela för tomma stolar längre, säger 

Maggan Wier och Susanne Lundell.
För regin svarar Leif-Martin Pettersson och kostymerna utgörs till stor del av olika second hand-fynd. "Rid i natt" spelas i sammanlagt sex föreställningar.

Ur Tranås Tidning 23/2 2004