Revy med buskis

VIREDA
Revy med mycket fart var det i Vireda i lördags kväll när Vireda amatörteater för första gången bjöd in till nyårsföreställning. Och föreställningen blev precis lika välbesökt som revyns namn, "Fullbokat", antyder.
För så mycket mer folk än det var i Ungdomsgården i Vireda i lördags kväll kan det nog knappt få plats där.
Föreställningen bestod av tre akter och den första utspelade sig i receptionen på Wiredaholm runt flera personer som kommit dit för att fira weekend.
Som de två bondgubbarna, spelade av Pia Wilhelmsson och Margareta Wier, som vunnit helgen på ett lotteri under Vireda marknad i somras. De stöter ihop med den ytterst fina damen, Mona Olofsson, som satt in kontaktannons och beslutat om möte på Wiredaholm och som nu letar runt efter någon med en tulpan.

Så är politiken
I akt två fick publiken se hur det verkligen går till inom politiken i Aneby när kommunalrådet Irene Lundberg, gestaltad av Mona Olofsson, raggade folk bland publiken till kommunfullmäktigesammanträde eftersom det är så många politiker som avgått och så få som vill vara med. Men något betungande lovades det att det inte skulle vara, det är bara att sitta och nicka och hålla med.
På dagordningen stod bland annat äldreomsorgen och ett önskemål från de boende på Antuna om att få dricka snaps till maten, ha tillgång till TV1000 och subventionerad Viagra. Hur det då skulle kunna gå visades också. Man föreslog också att skolan i Vireda borde bli kommunhus och att man kan öka klassernas storlek. Om en del sitter på golvet borde man nämligen kunna få in 300 elever i Furulidskolans största samlingssal.
Vad det gäller kommunens ekonomi så är den så dålig att det inte finns någon lösning och därför strök man helt sonika den punkten från dagordningen.

Dans mellan akterna
Flera dansnummer framfördes också mellan akterna, bland annat av en grupp unga tjejer. Mest annorlunda var dock helt klart balettnumret där den döende svanen ur Svansjön var temat, Sång, ABBA:s "Dancing Queen" med Lena Arvidsson och Karin Wier, blev det också.
Tredje och sista akten, som framfördes efter pausen, bestod av flera mindre sketcher, bland annat besök hos läkaren, och en del fräckisar. Allt varvat med reklam, till exempel för Yes, som är effektivt mot fett, även det som har en tendens att sätta sig runt magen.
Rolig var också tanten Birgit, spelad av Margareta Wier.
Ensemblen bestod förutom av henne också av Magnus Andersson, Christer Olofsson, Mona Olofsson, Stig Stjärndal, Jan Wilhelmsson, Pia Wilhemsson och Per Zackrisson.

Det här är första gången som Vireda amatörteater, sätter upp en revy så här i nyårstider. Gruppen fick dock blodad tand efter en mindre, succéartad, föreställning på midsommarafton och bestämde sig i höstas för att göra en nyårsbuskisrevy. Ytterligare två föreställningar kommer det att bli nästa helg och en av dem är en extrainsatt föreställning eftersom intresset har varit så stort.
Revyn genomfördes i samarbete med Röda Korset som under kvällen samlade in pengar till flyktingar i Afghanistan.
 
Ur Tranås Tidning 7/1 2002