Viredaamatörerna. Premiär för föreställning

VIREDA
Det börjar dra ihop sig till premiär för den tionde upplagan av Viredaamatörernas buskis. ”Minnesvärt” är titeln på årets teater, och övningarna är i full gång.

I augusti påbörjades arbetet med Vireda-amatörernas föreställning på Ungdomsgården i Vireda
Att skriva manus är en process som tar tid, och alla skådespelarna kommer med syn-punkter och idéer. I bland skriver de om manus helt efter ett tag om det inte känns bra, och ofta görs ändringar och tillägg in i det sista.
– Susanne Bendz gör ett stort jobb och sitter och skriver ner allt vi kommer på, berättar Mona  Olofsson.

Sju skådespelare
Årets buskis utspelar sig på ett café och handlar om ägarinnan, hennes dotter och alla kunder som kommer dit.
Kärnan i historien kretsar runt en man som tappar minnet, det händer grejer med kaféet som genomgår en minnesvärd förändring. Där av titeln ”Minnesvärt”.
Sju personer ingår i ensemblen i år och många av dem har inte hållit på med teater innan de började i Viredaamatörerna.

– Det är roligt med gemenskapen. Tiden mellan jul och påsk händer det inte så mycket, så då är det jätteroligt att komma hit och öva eller hålla föreställningar. Det är kul att få vara någon annan och fåna sig lite, och att få respons från publiken, säger Maria Lundblom Bäckström och får medhåll av de andra.

10-årsjubileum
Det är nu tionde året som Viredaamatörerna framträder vilket firas vid premiärföreställningen med en efterföljande mingelfest med buffé. Man har också lagt till en extra matiné.
Före föreställningarna blir det också underhållning i form av musik av duon Michael och Eva.
– Sedan vi släppte biljetterna för en vecka sen så är 70 procent redan sålda, berättar Mona Olofsson.

Ensemblen upplever att de fått goda recensioner av publiken tidigare år, och att folk tycker det är roligt att man kan få se på bra teater även på landsbygden.
 
Maria Wånge        
Ur Jönköpings-Posten 24/1 2013